lördag 19 december 2020

Aioli

Pressa, hacka eller riva? Vitlök får olika stark smak beroende på hur man finfördelar den. Allra intensivast och lite besk blir den om man river den. T.ex. på ett sånt kermikfat som är skrovligt i botten. Vitlökspressen är ju klassisk, även den ger intensiv vitlökssmak. Allra helst väljer jag
att hacka för hand. Skala klyftorna och "knosa" till dom med bredsidan på knivbladet. Strimla dem sedan på längden och sedan på andra ledden så du får små bitar. Sen kan man fösa ihop den lilla högen och låta kniven gå ett par vändor till över bitarna, men inte för mycket för då kommer den här intensiva, lite beska smaken som vi tycker lite olika om.

1-2 vitlöksklyftor
1 äggula
drygt 1 dl olivolja
salt
några droppar färskpressad citron

  • Finfördela vitlök(arna) på valfritt sätt och lägg i en rundbottnad skål. Lägg i äggulan och rör ihop.
  • Häll upp oljan i ett krus eller liten kanna med pip så det blir lätt att hälla kontrollerat i en liten ståle.
  • Rör i oljan droppvis i skålen samtidigt som du rör hela tiden. En liten träslev eller annan sked som har bra anläggning mot skålens botten är bra att använda. Se till att oljan absorberas innan du häller på mer, hela tiden lite i taget droppvis eller i en fin stråle.
  • Efter hand tjocknar såsen och blir blank och fin. Smaksätt med lite salt och citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar