4 dl rundkornigt ris (grötris)
2 msk smör
7 dl vatten
1½ tsk salt
1½ liter standardmjölk, 3%
1 kanelstång
- Sätt ugnen på 90 grader.
- Smält smöret i en kastrull som rymmer minst 3 liter.
- Häll ner risgrynen och rör om och häll på salt och vatten.
- Låt koka utan lock i ca 10 minuter tills vattnet kokat in. Rör om då och då så det inte bränner fast.
- Häll på mjölken och låt koka upp. (Går fortare om man förvärmer mjölken i micron)
Passa sen kastrullen på spisen så det inte bränner fast eller kokar över under uppkoket.
En träslev med rak topp funkar bäst så den ligger an mot kastrullens botten. - Lägg i kanelstången och lägg på locket. Ställ in kastrullen i ugnen och låt gröten svälla färdigt medan du roar dig med annat. Tar ca 1½ timme.
Skulle det bli lite gröt över kan du använda resterna till en saffranspannkaka
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar