lördag 5 januari 2013

Risgrynsgröt

Dottern är hemma på jullov och jag kokar risgrynsgröt till frukost några gången. Hon undrade idag hur man gör. Jag misstänker att hennes erfarenhet av risgröt i studentlyan är lika med plastkorv från ICA. Säkert inget fel på den, men den är söt som en efterrätt. När man kokar själv kan man välja om man vill sockra eller ej.

4 dl rundkornigt ris (grötris)
2 msk smör
7 dl vatten
1½ tsk salt
1½ liter standardmjölk, 3%
1 kanelstång

  • Sätt ugnen på 90 grader.
  • Smält smöret i en kastrull som rymmer minst 3 liter.
  • Häll ner risgrynen och rör om och häll på  salt och vatten.
  • Låt koka utan lock i ca 10 minuter tills vattnet kokat in. Rör om då och då så det inte bränner fast.
  • Häll på mjölken och låt koka upp. (Går fortare om man förvärmer mjölken i micron)
    Passa sen kastrullen på spisen så det inte bränner fast eller kokar över under uppkoket.
    En träslev med rak topp funkar bäst så den ligger an mot kastrullens botten.
  • Lägg i kanelstången och lägg på locket. Ställ in kastrullen i ugnen och låt gröten svälla färdigt medan du roar dig med annat. Tar ca 1½ timme.
Skulle det bli lite gröt över kan du använda resterna till en saffranspannkaka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar