lördag 30 mars 2013

Morotsbröd (2 bröd)

Tack till Gunnarshögs gård för receptet, det blir väldigt saftigt tack vara morötterna.

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
1 dl brödsirap
10 dl mjöl fyra sädesslag (550 g)
5 dl vetemjöl (300 g)
1 dl linfrö
5 dl rivna morötter
2 tsk salt

  • Lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, oljan och sirapen.
  • Tillsätt mjöl, linfrö och morötter. Knåda en stund eller kör i maskin 4 minuter.
  • Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter.
  • Låt degen vila i bunken under en duk till den jäst till dubbel storlek, tar ca en timme.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 2 bröd. Jag lägger dem sen i bakplåtsklädda formbrödsformar, men det går lika bra att lägga dem direkt på bakplåtspapper på en plåt. Blir lite annan form bara.
  • Låt jäsa uner duk i 40 minuter.
  • Grädda i 200 grader cirka 40 minuter.
Morotsbröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar