måndag 1 oktober 2012

Äppelsockerkaka

Efter en helg på Österlen i äpplets tecken kom vi att tala om detta gamla recept. Så Åsa och alla ni andra som vill baka en saftig äppelkaka med årets skörd, håll till godo.
 
Vill man göra det enkelt för sig blandar man socker och kanel i en liten plastpåse och skakar sen äppelklyftorna i påsen. Om det blir något kvar när kakan är fylld så är det gott som godis att stoppa direkt i munnen :-)
Man kan med fördel använda en form med löstagbar kant eftersom kakan inte lämpar sig att stjälpa upp som en vanlig sockerkaka, då kommer ju den vackra ovansidan nedåt. Har man ingen sån form går det bra med en vanlig också men då får man vända tilbaka kakan igen och det är ju lite meckigare.
Jag brukar låta kakan svalna lite i formen och sen lägger jag en tallrik över. När det är dags att äta tar jag bort kanten och föser över (den kalla eller avsvalnade) kakan på ett stort fat med hjälp av en stekspade. Har man inget tillräckligt stort fat, kan man ta en skärbräda istället. Ett tips där är att köpa stora engångstallrikar (typ studentmottagning) och lägga kakan på. Perfekt när man ska ta med och bjuda på också.
 

 
Klicka på bilden för att se receptet i full storlek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar