onsdag 22 juli 2015

Sockerkaka

I sommarköket finns ju inte alla ingredienser som man är van att ha tillgång till, inte heller alltid verktyg och husgeråd. En sockerkaka brukar dock gå att få till om man har en ugn. Dottern gjorde en när hon var på besök, senare försökte jag göra en likadan. Har ingen kransform på landet så det får bli den springform som hushållet förmår.

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl (210 g)
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal av en ekologisk citron

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft)
  • Smörj och bröa formen. Jag hade inget ströbröd så jag tog kokosflingor istället.
  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt
  • Smält smöret, rör ner mjölken och blanda det i äggsmeten.
  • Skrubba citronen och torka, riv sen ner skalet i äggsmeten med ett zestjärn
  • Bland mjöl, bakpulver och salt och sikta sen ner det i äggsmeten och blanda försiktigt
  • Grädda kakan i ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka att den är färdig
  • Strö lite socker på ytan och låg svalna i formen. Använder du en kransform stjälper du upp kakan på ett fat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar