torsdag 18 juni 2015

Färskpotatis

Visst äter vi sill till midsommar, men färskpotatis är väl ändå viktigast?!
Den kan vara en blöt, mjuk och smaklös eller härligt ångande, fast med karaktär.
Råvaran är viktig. Jag gillar smutsig potatis som ska vara så nyupptagen som möjligt. Bäst är att skrapa den ren med en liten kniv eller om det inte går, skrubba med en rotfruktsborste. Håll jämn storlek, dela på de största.
Lägg i rymlig kastrull, vatten så det nätt och jämt täcker, salta ordentligt. På med locket och koka upp. Ta tid från när det kokar, har kommit fram till att 16 minuter ofta räcker. Känn med en provsticka, det ska vara liite motstånd.
Häll av vattnet, ställ kastrullen på en träskärbräda eller underlägg i täljsten. Lägg dubbelvikt hushållspapper mellan lock och kastrull, det tar upp fukten. Jag brukar även dra en tehuva över så håller sig potatisen varm om den behöver vänta på att resten ska bli klart. Varm och torr är godast om ni frågar mig.
Men dillen då? Visst, tycker inte att den behövs egentligen men använd stjälkarna till koket och spara vipporna till garnering om du gillar dillsmaken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar