tisdag 1 april 2014

Saftiga stekta kycklingfiléer - härliga till sallad

Kyckling kan vara allt från torr och trist till saftig och smakrik. En bra råvara är första steget. Själv är jag inte så förtjust i frysta filéer i påse. Jag köper hellre färskt och fryser in det som blir över när det är tillagat.

1 förp. färska kycklingfiléer, ca 900g
3 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
rivet skal från en citron
svartpeppar

ev. sås
skyn från stekningen
2dl crème fraiche
citronsaft
örtkrydda, t.ex. 1 tsk torkad dragon

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Blanda olja, soja, citronrasp* och peppar i en kopp eller liten skål.
  • Öppna kycklingförpackningen och ta ut filéerna. Torka ev. av dem med hushållspapper.
  • Ta fram en form som precis rymmer filéerna. Dom ska ligga lite trångt.
  • Pensla lite av oljeblandningen i botten på formen, lägg i kycklingen och pensla med resten ovanpå.
  • Ställ in i ugnen ca 30 minuter. Då är dom garanterat klara. Testa gärna med kortare tid, men kolla noga genom att skära i tjockaste biten så att köttet inte är rött.
Kycklingen steks lämpligen dagen innan om man ska ha den till sallad. När filéerna är kalla skär man dem i sneda skivor tvärs över.

Vill man äta kycklingen nystekt kan man servera med potatis och sås. Sila av skyn i formen när kycklingen är klar och täck över den med folie så att den håller sig varm.
Häll skyn i en liten kastrull och blanda i en bruk crème fraiche. Blanda ev. dragon och koka ihop såsen lite. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
*Ett zestjärn gör det enkelt att riva skal från citrus http://smartamaten.se/2012/09/zest/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar