måndag 6 januari 2014

Skurna pepparkakor

Minns inte varifrån receptet kommer, men jag har bakat dom regelbundet sen länge. Buslätt och det blir inte så mycket disk heller.

200 g smör
½ dl vatten
3 dl socker
1 dl sirap
2 tsk kanel
1 dl grovhackad mandel
450 g vetemjöl (ca 7½ dl)
1½ tsk bikarbonat

  • Smält smöret i en stor kastrull, blanda i vatten och låt svalna lite.
  • Blanda i socker och sirap och mandel
  • Blanda mjölet med kanel och bikarbonat, förslagsvis i ett litermått, och häll sen ner mjölblandningen i smörblandningen i kastrullen.
  • Knåda snabbt ihop degen och lägg den på en skärbräda. Dela degen och rulla längder (3-4 st) och lägg på en skärbräda.
  • Ställ brädan i kylen en stund. Det är enklare att skära när degen är kall. Det kan räcka med en halvtimme eller så gör man degen dagen innan och täcker över längderna med plast i kylen.
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skär skivor av längderna och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar