måndag 19 mars 2012

Expresskaka

Vill du bjuda på något hembakt även om tiden är knapp? Denna kaka är nästan lika god som nybakta bullar, men den ska njutas färsk.

Tips! Väg alltid mjöl istället för att mäta, mycket enklare att få rätt mängd. 1 dl vetemjöl väger 60 gram. I detta recept ställer man den tomma bunken på vågen innan man slår på den, då ställer sig skalan på 0 och sen är det bara att fylla på med mjöl direkt från påsen tills vågen visar 240.


4 dl vetemjöl (240 g)
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
75 g smör
2 dl filmjölk eller mjölk
10 sötmandlar
2 msk pärlsocker

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Hacka mandlarna till garneringen
  • smörj (och bröa) en rund kakform med löstagbar botten
  • Blanda alla torra ingredienser och finfördela sen smöret i blandningen
  • Tillsätt filen(mjölken) och rör snabbt ihop smeten, överarbeta inte.
  • Häll/platta ut smeten i formen och strö över den hackade mandel och pärlsockret.
  • Grädda ca 25-30 minuter.
Ta bort kanten formen och låt kaka svalna något. Med en stekspade kan man sen försiktigt lossa kakan från botten och fösa över den till ett fat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar