söndag 29 januari 2012

Saffranspannkaka

När det är som kallast och mörkast händer det då och då att jag går upp tidigt på morgonen och kokar riskgrynsgröt till frukost. Gröten sköter sig själv i ugnen och jag somnar om en stund. Av det som blir kvar är saffranspannkaka en bra rest-rätt. Det går säkert att göra på färdigköpt risgrynsgröt i plastkorv också, men det har jag inte provat.



1 pkt saffran (0,5 g)
3 msk socker
500 g risgrynsgröt
1 dl vispgrädde
50 gr flagad mandel
3 ägg
2 krm salt
smör till formen

Sätt ugnen på 225 grader.
Stöt saffran med lite av sockret i en mortel.
Vispa äggen och tillsätt grädde, socker, saffran, salt och hälften av mandelspånen.
Blanda i gröten i smeten.
Smörj en form, ca 24 cm i diameter, och häll smeten i formen.
Strö på resten av mandelspånen.
Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter

Låt svalna och servera sen i (tårt)bitar med vispad grädde och sylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar