söndag 26 juni 2011

Morgonmüsli

Min vanligaste frukost är havregrynsgröt kokad i micron på Axas fiberhavregryn. Jag rör ner en sked honung och lite kanel i den varma gröten och äter med mjölk.

Sommartid har jag varierat med fil eller yogurt och hemgjord müsli. Det är ingen asketisk variant utan innehåller både lite socker och frukt och är jättegod, verkligen värd besväret.

1 pkt grynblandning, fyra sädesslag
1½ dl socker (vanligt eller råsocker)
4 dl vatten
1 dl rapsolja
175 g hasselnötter (eller andra nötter)
150 g torkade tranbär (russin eller annan favorit funkar säkert också)

  • Blanda gryn och socker i en rymlig bunke.
  • Blande vatten och olja och stänk vätskan över grynblandningen så att fukten fördelas jämt. Rör om med en slev eller "knåda" med fingrarna.
  • Hacka hasselnötterna grovt och blanda ner dem.
  • Bred ut blandingen på ett bakplåtspapper i en långpanna.
  • Rosta müslin i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Rör om i plåten några gånger under tiden så att det blir jämt rostat och inte bränns.
  • Tag ut müslin och låt kallna. Blande i frukten. Förvaras torrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar