måndag 20 december 2010

Julmat

Har du stress och ångest över julmaten? Nuförtiden har vi ju både kyl och frys och mycket går att köpa eller laga med förenklade metoder. Det måste ju ha varit värre förr eller?
Jag tycker sillsallad är det godaste på julbordet. Sill över huvud taget är ju gott, men det kan ju tänkas dyka upp i andra sammanhang under året, men sillsalladen gör jag bara till jul. Recept på den och alla andra klassiska julbordsrätter hittar jag i Christer Lingströms bästa julrecept "Den goda julen".
Att inte kasta bort mat utan köpa och laga till lagom mycket är ju enligt Marit Paulsen det bästa miljötipset när det gäller mat. Det kan vara svårt när man alltid överskattar omgivningen förmåga att sätta i sig mat och har så många favoriter. Första året när jag som ganska nygift skulle bjuda både föräldrar och svärföräldrar på julbord på självaste julafton fick ju inget fattas. Jag fick ovärderliga tips om hur lutfisken skulle vattnas ur av en äldre herre på Konsum som antagligen tyckte att jag såg ung och okunnig ut när jag tveksamt bläddrade runt bland fiskpaketen i kyldisken. Det är snart 25 år sen och numera bestämmer jag själv vad jag vill ha på mitt julbord och lutfisken går fetbort. Jag uppskattar risgrynsgröt, men vem vill ha den till efterrätt när man redan är mer än mätt? Äter den numera till frukost på t.ex. julafton. Jag tassar upp i ottan och kokar gröt som sen får svälla i 100 graders ugn halvannan timme medan jag somnar om....

1 kommentar:

  1. Nu blev man ju sugen på Julmat!!!
    Hem och laga nåt gott skall jag!

    God Jul!

    SvaraRadera