lördag 9 januari 2010

Vörtbröd

Det här brödet bakade jag första julen jag hade flyttat hemifrån, 1982. Sedan dess har jag bakat det till jul varje år.

1 flaska porter 33 cl
2 flaskor julmust, à 33 cl
125 g jäst
200 g smör
2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk ingefärspulver
1 tsk malda nejlikor
1 msk malda pomeransskal
2 liter rågsikt
ca 1 liter vetemjöl
2 dl russin

2013-12-12
På senare tid har jag rumsterat om lite i receptet. Numera tar jag lika delar av porter och julmust och har minskat jästmängden till 100g. Degvätskan kan vara sval, låt hellre degen jäsa lite längre för att utveckla mer smak. Eftersom jag numera använder varmluftsugn räcker 50 minuters gräddningstid väl till.

/RockMamma

1. Häll upp porter och must och låt det skumma av sig. Smält smöret och häll sedan i degspadet (öl och must) tillsammans med sirapen. Låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader.

2. Smula sänder jästen och rör ut den i lite av degspadet. Häll över resten av degspadet och rör ner saltet och kryddorna.

3. Tillsätt mjölet i omgångar under ständigt arbete och omrörning. Tillsätt russinen innan allt mjöl är inarbetat. Degen ska vara både seg, fast och smidig när den är färdigarbetad.

4. Täck degen i sin bunke med en duk och låt jäsa på ett varmt dragfritt ställe till sin dubbla volym. Tar ca 30-40 min.

5. Arbeta sedan upp degen i bunken. Därefter knådas den smidig på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 4-5 delar och rulla dessa till limpor.

6. Lägg dem tätt på tvären i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Pensla dem på sidorna med lite smält smör eller olja. Låt limporna jäsa ca 30 minuter övertäckta.

7. Värm ugnen till 175 grader. Nagga limporna med en sticka och ställ dem långt ner i ugnen och grädda 50-60 min. Pensla med lite vatten direkt efter gräddningen.

8. Låt limporna kallna väl övertäckta på mjukt underlag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar